Rozen

Rozen zijn de knallers onder de bloemen! Roosjes staan symbool van de liefde en zijn bovendien ontzettend populair om hun prachtige uitvoeringen. In huis staan ze erg mooi, maar u kunt ze ook in de tuin een plekje geven. Om hier optimaal van te kunnen genieten moeten ze op het juiste moment gesnoeid en goed verzorgd worden. Ze hebben ook voeding nodig om zich te kunnen weren tegen ongedierte en plagen. Wij helpen u graag met de beste tips om de rozen in uw tuin in topconditie te krijgen.

Eenjarige zomerbloeiers



Wat is de achtergrond van de prachtige ​roos?

Oorspronkelijk komt de roos uit het noordelijke werelddeel. Sinds 1250 werden ze pas gebruikt in Chinese tuinen en zij hebben vele varianten gecreëerd door ze te kruizen. Na 1800 zijn mensen gestart met het kweken van rozen en naast versies met grote bloemen hadden ze toen ook al dubbele rozen, trosrozen en mini rozen! Inmiddels is de rozen familie uitgegroeid tot ruim 30.000 soorten. Wist u dat er rondom de roos ook een grote symboliek hangt? Denk maar aan de witte roos, die staat voor maagdelijkheid, de gele roos als symbool voor jaloezie en ontrouw en natuurlijk de rode roos als teken van liefde!

Rozen kopen, boeket bloemen

Verschillende soorten Rozen

Iedere rozensoort is gekweekt met een bepaalde achterliggende gedachte. Rozen die gekweekt zijn als snijbloem hebben lange stelen die stevig rechtop staan. Rozen voor in de tuin hebben weer langere wortels, zodat ze langer zullen bloeien. Zie hier de verschillende soorten en hun kenmerken:

Stamroos

  • Dit is een Engelse roos
  • De rozen groeien in trossen
  • Ze hebben grote bloemen

Struikroos

  • Deze wordt speciaal geteeld voor de rozenbottels
  • Deze rozen groeien ook in trossen
  • Dit is een Engelse roos
  • Struikrozen hebben grote bloemen

Klimroos

  • Deze rozen groeien in trossen
  • Klimrozen hebben grote bloemen

Binnen deze drie soorten zijn er nog vele variaties mogelijk. Verschillende kleuren, speciale geuren, dubbel bloemig of meerkleurig binnen één bloem. Voor iedereen hebben wij een geschikte soort bij Tuincentrum De Oosteinde!

Klimroos

Rozen planten

Tijd van het jaar

Het hele jaar door kunnen rozen geplant worden. Hun lievelingsplekje heeft veel zon, een goede grond en wat wind. Maak het plantgat ruim genoeg en start hierin met wat speciale voedzame rozengrond. Plant de roos, geheel met kluit, in het gat en denk eraan om hem vooral de eerste weken voldoende water te geven. Zo gaat hij zich perfect hechten aan zijn nieuwe plek en heeft hij de juiste start om u van prachtige bloemen en geuren te gaan voorzien!

Locatie

Qua verzorging is de roos best kieskeurig. De voeten mogen niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Bij een te droge grond zal de roos niet voluit gaan groeien en blijft hij klein. Wilt u hem echt verwennen? Plant hem dan in een losgewoelde kleigrond. Een zonnetje erbij en genieten geblazen van de prachtige bloemen!

Verzorging van rozen

Rozen groeien ontzettend snel! Daarom is een extra boost in voeding geen overbodige luxe. In het voorjaar, rond april, zouden ze graag wat rozenmest extra willen en herhaal dit nogmaals in juni om ze goed de zomer door te laten komen. Geef uw rozen mest en ze bouwen hierdoor automatisch meer weerstand op tegen ongedierte, ziektes en plagen. Jaarlijks mag u de grond rondom de roos ook bestrooien met kalk, om het zure uit de grond te halen.

Snoeien van rozen

Wanneer?

Snoeien stimuleert het groeien en bloeien! Tweemaal per jaar kunnen rozen gesnoeid worden. In het voorjaar zijn maart en april de beste maanden hiervoor. Dan is de kans op vorst namelijk achter de rug en komen de sapstromen op gang. De tweede snoei van rozen gebeurt in de zomer, maar deze is minder ingrijpend. Hiermee worden vooral de uitgebloeide bloemen verwijderd. Het resultaat is nieuwe bloemknoppen, met dus meer plezier voor u in de tuin!

Hoe snoei ik mijn roos?

Bij een roos kunt u eigenlijk niet verkeerd snoeien. De plant is van zichzelf al zo sterk, dat hij zich goed kan herstellen. Wel is het slim om tijdens de twee snoeiperiodes op verschillende wijzen de snoeien. 

  • Voorjaarssnoei
    Laat de dikke voorjaarsscheuten staan, hieraan komen prachtige bloemen. De oudere takken zijn herkenbaar door hun bruine kleur en wat droge en houterige uiterlijk. Deze mogen ieder voorjaar weggehaald worden tot aan een gezonde knop of groene scheut. Zo houdt u de plant fris! Wat u verder wegsnoeit is puur snoei voor de vorm. Let er hierbij wel op dat u boven de knop snoeit!
     
  • Zomersnoei
    In de zomer worden de uitgebloeide bloemen weggesnoeid. Anders zal de plant rozenbottels willen gaan aanmaken en deze energie kan hij ook nog prima gebruiken voor nog een bloeironde! Boven het vijfblad (vijf bladeren op één plek) mag de uitgebloeide roos of rozenbottel weggesnoeid worden.

Verschillende soorten Rozen snoeien

Struikrozen, trosrozen en grootbloemige rozen

Deze mogen teruggesnoeid worden tot 5 of 10 cm. Houdt het hart mooi open door de takken die naar het midden groeien kort terug te snoeien. Grote struiken mogen zelfs teruggesnoeid worden tot 50 cm boven de grond.

Klimrozen
De eerste twee tot drie jaar hoeft de klimroos helemaal niet gesnoeid te worden. Hierna kunt u de zijtakken terug knippen tot één of twee centimeter van de dikke hoofdtakken af.

Stamrozen
Houdt het hart mooi open en luchtig en snoei hem terug tot tien centimeter boven de stam.

Treurroos
Deze roos is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Zorg er wel voor dat de grijze takken afgeknipt worden.

Bodembedekkende rozen
Hierbij hoeven alleen de korte takken terug gesnoeid te worden.

Snoeigereedschap voor rozen

Een gewone snoeischaar is voldoende om de roos mee te snoeien. Hij moet wel schoon en scherp zijn, zodat de snoeiwonden optimaal kunnen helen. Hierdoor kunnen de wonden goed opdragen en loopt de plant zo min mogelijk kans om ziektes aan te trekken. Voor de dikkere takken kan er gekozen worden voor een takkenschaar. Let ook hierbij op dat de schaar scherp en schoon is. 

Ziektes bij Rozen

Hier zit u nooit op te wachten, maar met wat pech kan het een keer gebeuren. Geen paniek, want overal is een oplossing voor!

  • Luizen
    Bij luizen is het meest belangrijk om hier op tijd bij te zijn. Anders raakt de hele struik of plant besmet! Een straal water helpt al een hoop om de luizen te verwijderen, maar een speciaal luizenmiddel is uiteraard ook bij ons verkrijgbaar.
     
  • Bladrolwesp
    Gaan de bladeren van uw roos slap hangen en omkrullen? Dan is de kans groot dat dit komt door de bladrolwesp. Vaak gaat de plaag vanzelf over en is het niet zo ernstig. De slappe en gekrulde blaadjes kunt u plukken en weggooien. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een gewasbeschermingsmiddel. Kom gerust eens bij ons langs als u vragen heeft!
     
  • Taxuskever
    De boosdoener van gaten aan de rand van de bladeren van uw roos is meestal de taxuskever. De roos overleeft het wel, maar echt een mooi aangezicht is het niet. Onder de grond wordt er meer schade veroorzaakt door de larven van deze kever. De nieuwe wortels zijn heerlijke hapjes voor deze larven. De roos kan hierdoor helaas minder goed water opnemen en zal uiteindelijk verdrogen. De larven kunnen bestreden worden door de roos water te geven met aaltjes erin. 
     
  • Meeldauw
    Een bekende schimmel bij rozen is meeldauw. Deze zit op het blad van uw rozen, waardoor hij minder goed kan groeien en de bladeren lelijk worden. Rozen kunnen hier overheen groeien, maar bestrijden met een middel is ook mogelijk. Kom gerust even langs om te kijken hoe we u kunnen helpen.

Voor een ruim assortiment aan rozen in diverse vormen en maten bent u bij ons aan het juiste adres. Onze ervaren medewerkers adviseren u graag over de verschillende soorten, bijbehorende standplaatsen, voeding, verzorging en snoei. Zien we u snel bij één van de vestigingen van Tuincentrum De Oosteinde? Ook voor andere tuinplanten zoals heesters, klimplanten, kruiden, kuipplanten en vaste planten hoeft u niet verder te zoeken.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Onze winkels