Tuinverlichting

Van buiten naar binnen

Als het buiten donkerder wordt, dan betekent dit dat we weer meer tijd binnenshuis gaan doorbrengen. Lekker knus met de gordijnen licht, de kaarsjes aan ontspannen op de bank met een spannend boek, een leuke film of goed gezelschap. Ieder seizoen heeft tenslotte zo zijn charme! Een goed moment dus om even uw buitenverlichting onder de loep te nemen. Naast sfeer zorgt buitenverlichting namelijk ook voor veiligheid en schrikt het indringers af.

Online aanbod


 

Soorten tuinverlichting

Wij vinden het belangrijk dat u zich goed kunt oriënteren. Daarom hebben wij wat tips voor u op een rij gezet om overzicht te krijgen in soorten verlichting.

  1. Functionele verlichting
    Op welke plekken in de tuin heeft u echt licht nodig? Denk hierbij aan ingangen, paden en terrassen. Een mooie oplossing kan een lantaarn zijn die u aan het huis kunt bevestigen. Dit oogt ook direct uitnodigend!
     
  2. Sfeer verlichting
    Bij deze vorm van verlichting wilt u bepaalde plekken uitlichten om de sfeer te verhogen. Denk aan een mooi beeld, een favoriete plant of boom. Mooie spots doen dit werk perfect!
     
  3. Verlichting ter beveiliging
    Hiermee wilt u ongewenste gasten afschrikken en dat werkt het beste bij verlichting met bewegingsmelder. Dit betekent dat ze pas aangaan, op het moment dat er iemand in het bereik van de lamp loopt. Als ze opeens in het volle licht staan, kiezen ze vaak het hazenpad!

Hiernaast zijn er nog meer zaken die u in acht moet nemen bij het kiezen voor tuinverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal, zoals bijvoorbeeld kunststof, aluminium en RVS lampen. Ook kunt u nadenken over 220 Volt of zwakstroom, misschien zelfs verlichting op zonne energie!



Verlichtingsplan voor uw tuin

Wilt u de hele tuin grondig aanpakken of eens zien of u hier of daar nog verlichting mist? Doorloop dan eens het stappenplan wat door onze experts is opgesteld. 

1. Start direct bij het ontwerp van uw tuin
De ideale situatie is om direct een verlichtingsplan te maken bij het aanleggen van uw tuin. Zo voorkomt u dat er later kabels gelegd moeten worden, waarbij u de tuin weer overhoop moet halen. Ook als het budget er niet is in het begin, laat in ieder geval de kabels leggen, zodat u de verlichting later kunt plaatsen. 

2. Beeld schetsen
Om in een bestaande tuin een goed beeld te schetsen van het ideale verlichtingsplan, kunt u op een avond in het donker waxinelichtjes neerzetten op de plekken waar een lichtbron gewenst is. Een zaklamp is ook handig om naar beoogde lichteffecten te kijken. Als u het geheel bekijkt vanuit de woonkamer als vanaf het terras, dan heeft u een duidelijk overzicht op welke plekken er licht moet komen.

3. Zorg voor contrast
Het mooiste effect creeërt u door het contrast tussen licht en donker. Breng daarom nooit teveel verlichting aan. U kunt het beste de tuin hier en daar wat uit te lichten.

4. Kleur verlichting
De kleur van de verlichting is belangrijk voor de sfeer die u wilt bereiken. Geel licht geeft een warm en romantisch effect terwijl wit licht snel modern en strak oogt. Kijk dus goed naar de uitstraling van uw tuin om te zien welke kleur licht hier het best zal passen.

5. Zacht licht
Zacht licht, zoals een spaar- of ledlamp geeft vaak het mooiste effect. Ook kost dit minder aan stroom dan fel licht, dus dit is een win-win situatie.

6. Ruimtelijk effect
Door achterin de tuin een lichtpunt te plaatsen, krijgt u een ruimtelijk effect en heeft u zicht op heel te tuin.

7. Grondspot
Door met grondspots mooie bomen, een standbeeld, een stuk bamboe of vrijstaande heester uit te lichten, ontstaat zowel in de zomer als in de winter een sprookjesachtig effect. Dit soort verlichting zorgt voor de sfeer!

8. Afstanden tussen lichtbronnen
De afstand tussen lichtbronnen is afhankelijk van de hoeveelheid licht die deze geeft. Uiteraard kunt u zwakke lichtpunten dichter bij elkaar plaatsen dan meer krachtige lichtpunten. 

9. Verblinding
Let er goed op dat lampen niet verblindend werken. Houd hierbij rekening met de plek van waaruit je in de avond de tuin in kijkt. Fel licht op ooghoogte kan zelfs storend werken! Wandarmaturen, grondspots en zacht licht, denk hierbij aan verlichting met melkglas, zullen nauwelijks verblinden.

10. Overlast
Kijk altijd even goed of de buren geen overlast van jouw tuinverlichting ondervinden. Laat spots nooit in hun tuin schijnen en stel verlichting met bewegingsmelder altijd goed af.

11. Inbrekers
Inbrekers zijn geen fan van goede verlichting rond woningen en in de tuin. Verlichting met bewegingsdetectoren zijn hiervoor het meest geschikt, omdat deze lampen pas aangaan als er beweging binnen het bereik van de lamp komt. Als je als inbreker ongestoord te werk wilt gaan, dan kies je liever een andere woning uit dan één waarbij je in het volle licht staat!

12. Voordeur
Erg uitnodigend, praktisch én sfeervol is verlichting bij de voordeur. Als u deze instelt met een tijdklok zal deze nooit onnodig blijven branden.

13. Zones in de tuin
U kunt de tuinverlichting opdelen in zones. Bijvoorbeeld in functionele verlichting,sfeerverlichting en verlichting ter beveiliging. Het is slim om iedere zone op aparte lichtcircuits aan te sluiten die u afzonderlijk aan en uit kunt doen. 

14. Verlichtingsplan
Na aanleg van de kabels in de tuin is het slim om deze in op het verlichtingsplan of op een tekening met afmetingen vast te leggen. Zo kunt u later problemen bij graaf- of tuinwerkzaamheden voorkomen.

Tuinverlichting kopen

Bent u benieuwd geworden naar de vele mogelijkheden en ons uitgebreide assortiment? Wij hebben een groot assortiment buitenverlichting van merken als Luxform. Keuze genoeg om eens langs te komen bij onze vestiging bij u in de buurt! U kunt ook online tuinverlichting bestellen in onze webshop, of alvast een oriëntatieronde doen.

Onze winkels