Groente zaden

Er gaat niets boven de smaak van verse groentes. Uw prei, ui, kool, sla of tomaat is pas écht vers als u deze uit uw eigen moestuin haalt. Start dus vandaag nog met kweken! Dat is leuk, leerzaam, maar ook lekker duurzaam. Het is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld als u misschien verwacht!

MOESTUINIEREN: EEN HEERLIJKE HOBBY

Door zelf uw groente te kweken, weet u precies wat u binnenkrijgt en heeft u niets te maken met chemicaliën die wellicht gebruikt zijn bij de groente die u in de supermarkt aanschaft!. Kom vooral eens bij de zadenafdeling van de Oosteinde in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde of IJsselmuiden kijken! Wij hebben een uitgebreid assortiment zaden waar u uw vingers bij aflikt.

Zaden webshop

Groente zaden kopen | De Oosteinde Hillegom

Groentezaden kopen | de Oosteinde Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde en IJsselmuiden

Stap voor stap groente zaaien

Het zaaien van heerlijke groentes is niet zo ingewikkeld. Het enige wat u nodig heeft is een beetje frisse moed, geduld en een aantal van onderstaande items. Wij geven u graag enkele tips voor het beste resultaat.

Benodigdheden voor het zaaien van groentezaden

  • Potjes, zaaibakjes en kweekastjes

  • Zaai- en stekgrond, evt. vermiculite

  • Plantenstekers/labels om de zaden te markeren

  • Plasticfolie of glasplaat om af te dekken

ZAAIEN STAP VOOR STAP

1. De juiste zaaigrond kiezen
U kunt kiezen voor zaaigrond, stekgrond of een coco-peat grondsoort. Op de groentezaden die u wilt aanschaffen staat vaak ook een advies voor de beste grondsoort. Zorg ervoor dat de potjes of zaaibakjes onderin drainagegaten hebben. Op  die manier loopt het overtollige water weg en voorkomt u een slechte oogst. Al het materiaal wat gebruikt wordt, moet goed schoon zijn, om een zo goed mogelijke groei te stimuleren.

Biozaden

2. Grond in de potjes
Het potje of zaaibakje mag gevuld worden met de gekozen grond. De grond mag er los in en hoeft niet aangedrukt te worden. Het potje kunt u afschrapen met een lineaal om zo de overtollige grond te verwijderen. Vervolgens mag de grond licht aangeduwd worden. Licht bewateren en de potes zijn klaar voor de groentezaden!

3. Zaaien
Verdeel de zaden over de grond en bedek het met een laagje grond. Het laagje grond mag ongeveer zo dik zijn als het zaad zelf. Eventueel kunt u een laagje vermiculite eroverheen aanbrengen, om de potgrond vochtig te houden. Zet de potjes in een ideale omgeving, waarbij u rekening houdt met warmte en licht. Voordat u het weet zult u verrast worden door opkomende zaaiingen!

4. Water geven
In principe hebben zaden geen water meer nodig totdat de zaaiingen opkomen, maar mocht te potgrond droog worden, dan kunt u deze het beste even vochtig maken met een plantenspuit. Let op dat u de grond nooit te vochtig maakt.

Kruidenzaden

VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ HET ZAAIEN

Er kan natuurlijk altijd iets fout gaan, maar door u bewust te zijn van de meest gemaakte fouten, kan dit u wellicht helpen om het in één keer goed te doen! Zo kunnen er schimmels en ziektes optreden moestuin of keukentuin. Dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van potjes of zaaibakjes die niet 100% schoon zijn. Wellicht heeft u ze al eens eerder gebruikt? Niet doen, dat zou zonde zijn!

Natte voeten of droge wortels?

Als de grond te vochtig is, zullen veel zaden niet ontkiemen. Onze tip is het gebruik van de plantenspuit! Een te droge grond is niet goed, maar een te natte bodem ook niet. Zonder vocht kan een zaadje immers niet ontkiemen. Let ook goed op de standplaats! De felle zon is geen succes, omdat de bovenste laag van de potgrond dan snel uitdroogt en de zaadjes niet kunnen ontkiemen. Meer weten over succesvol zaaien? Vraag het één van de medewerkers van de Oosteinde Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde of IJsselmuiden.

Slimme zaai tips

Zaden voor moestuin kopen | de Oosteinde

5 POPULAIRE GROENTEZADEN: U KOOPT ZE BIJ DE OOSTEINDE

1. Bladgewassen
Bladgewassen worden geteeld om hun blad. Tot de bladgewassen behoren verschillende groentesoorten. Sommige soorten kunt u rauw eten terwijl andere enkel gekookt gegeten kunnen worden. Er zijn ook groenten soorten waarbij enkel de bladsteel gegeten wordt, denk bijvoorbeeld aan prei en rabarber.

2. Bonen en peulen
Peulgewassen is een heel groot begrip. Onder de peulgewassen hebben wij natuurlijk de bekende stambonen en tuinbonen, maar ook de minder bekende droogbonen en pronkbonen. Breid uw moestuin uit met deze gezonde en heerlijk peulgewassen.

3. Knol- en wortelgewassen
Tot knolgewassen en wortelgewassen horen veel voorkomende groentes zoals ui, sjalot, knoflook en wortel. Knolgewassen en wortelgewassen zitten vol voedingsstoffen en mineralen en zijn bovenal heel lekker.

4. Vruchtgewassen
Vruchtgewassen zijn gewassen waarvan we de vruchten als groente eten. Nu zijn vruchten niet alleen heel gezond, maar ook nog is heel leuk om te kweken. Denk bijvoorbeeld eens aan aardbeien? Uit eigen tuin zijn ze eigenlijk altijd nóg lekkerder!

5. Koolgewassen
Koolgewassen worden geteeld om de kolen. Tot de koolgewassen behoren verschillende groentesoorten. Sommige soorten kan u rauw en gekookt eten terwijl andere enkel gekookt gegeten kunnen worden. De koolgewassen bevatten veel vitamines en mineralen.

Alles voor de moestuin kopen | Tuincentrum de Oosteinde

GROENTEZADEN KOPEN IN HILLEGOM, VIJFHUIZEN, ZEEWOLDE OF IJSSELMUIDEN

Uiteraard hebben wij naast de bovenstaande categorieën nog veel meer groentezaden verkrijgbaar. Wat dacht u bijvoorbeeld van tuinkers, afalfa, paksoi of heerlijke hete Madame Jeanette pepers? Ook hebben we sojabonen, pastinaak en venkel in zaadvorm. U kunt het zo gek niet bedenken, of wij hebben het voor u beschikbaar. Ons assortiment zaden voor groente, maar ook voor kruiden of bloemen is zeer uitgebreid en de moeite waard om eens op uw gemak te bekijken. Misschien wilt u naast een moestuin ook wel een kruiden- of pluktuin creëren? Koop zaden! Dit kunt u bij ons in de winkel doen óf online in onze webshop. Zo bezorgen wij alle benodigdheden voor uw eigen kweekproject gewoon bij u aan huis! U bent van harte welkom in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde of IJsselmuiden, waar we u graag advies over uw moestuin geven.

Openingstijden en contact

Onze winkels