Najaarsplanten

Het is herfst! In veel tuinen zijn in de herfst- en winterperiode geen bloeiende planten meer te vinden. Toch is het fijn om ook in deze natte, koude en donkere periode wat kleur in de tuin aan te brengen. Er zijn gelukkig genoeg planten zijn die volledig tot hun recht komen in de herfst. Met deze herfstbloeiers ontstaan dit najaar prachtige warme kleuren.

Herfstplanten voor uw tuin

De najaarstuin kan een prachtige aanblik hebben. Denk aan gekleurde bladeren van bomen, een grote groep herfstasters in combinatie met hemelsleutel en herfstanemonen in roze, wit of paars. Tuincentrum de Oosteinde heeft daarom een lijst herfstplanten samengesteld om uw tuin herfst klaar te maken. Komt u ze snel in het echt bewonderen?

 1. Winterviolen
  Als de herfst aanbreekt, is het grotendeels gedaan met de zomerbloei. Maar gelukkig zijn daar dan de violen. Violen zijn dankbare plantjes en bijzonder veelzijdig. U kunt ze behalve in de volle grond ook in potten toepassen. Ideaal als u een beperkt terras of balkon heeft. Vul de potten met grond en plant de winterviolen. Zorg wel voor vorstbestendige potten en check of er een gaatje in de bodem zit zodat overtollig water weg kan vloeien.

  Herfstplanten kopen | De Oosteinde
   
 2. Gaultheria 
  De Gaultheria (ook wel bergthee genoemd) is een groenblijvend struikje dat opvalt door de prachtige besjes. De bladeren verkleuren van groen naar paars en brengen in combinatie met de besjes kleur in de donkerste dagen van het jaar. Hij staat graag in lichtzure grond en is ideaal als bodembedekker. Ook is deze groene topper perfect om in een bloempot of plantenbak te zetten, een aantal weken per jaar zelfs als kamerplant. Plaats de heester in de zon of halfschaduw. 
   
 3. Skimmia
  Deze groenblijvende sierheester is perfect als je een schitterend najaarsplaatje neer wilt zetten. De bloemen zijn vanaf het najaar opvallend aanwezig en blijven de hele winter mooi om te zien. Skimmia's staan graag in de lichte schaduw en in humusrijke en waterdoorlatende grond. Het compacte struikje houdt niet van teveel vocht, dus houdt daar ook rekening mee wanneer je de plant in een pot zet. 
   
 4. Erica winterheide
  De prachtige heideplant is een groenblijvende heester. Ze zijn niet allemaal even winterhard, maar met wat bescherming kunnen ze de winter goed doorkomen. De laagblijvende heester is makkelijk in onderhoud en goed voor een flinke dosis kleur. Winterheide is er in wit, roze en rood en zelfs na de bloei een genot om naar te kijken door het sprankelende groen. Winterheide is een makkelijke plant, die houdt van vochtige en zure grond. De plant kan zowel half schaduw als volle zon waarderen. 

  Herfstplanten kopen | De Oosteinde
   
 5. Calluna zomerheide
  Deze heide is wintergroen, vraagt weinig onderhoud en is een fijne bodembedekker. In de zomermaanden bloeit deze heideplant met paarse, roze of rode bloemen. De Calluna wordt niet hoger dan een halve meter en is daarom geschikt voor vrijwel iedere tuin. Zomerheide gedijt het beste op een zonnige standplaats in de zure en humusrijke grond. Houd de plant compact door 'm ieder jaar na de winter terug te snoeien. 
   
 6. Leucothoe
  De bladheester Leucothoe (ook wel druifheide genoemd) is perfect voor een herfstproof tuin, terras of balkon. Zet de plant in de (half)schaduw en in humusrijke, zure en vochtige grond. Geef de Leucothoe regelmatig water en check regelmatig of de grond niet is uitgedroogd. Leucothoe is lid van de heidefamilie en is naast winterhard ook groenblijvend. De bladeren verkleuren in het najaar en zijn een waar spektakel om naar te kijken. 

  Herfstplanten kopen | De Oosteinde

Kom deze herfstplanten in het echt bekijken

Benieuwd hoe onze herfsttoppers bij jou in de tuin zouden shinen? Kom dan eens langs bij ons tuincentrum en laat u inspireren door ons aanbod! We hebben een grote selectie aan tuinplanten voor elk seizoen.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Onze winkels